Gå till innehåll

Bergslagens artilleriregemente A 9 i Kristinehamn är invigt

en militär och en svartklädd kvinnar håller en plakett mellan sig.

Regementets nya chef Lars O Jonsson tillsammans med Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson.

Söndagen den 4 december invigdes A 9 i Kristinehamn under högtidliga former. Regementet är ett av de sex förband som enligt senaste försvarsbeslutet ska etableras i Sverige. Fortifikationsverket samarbetar med Försvarsmakten med utvecklingen av ett nytt regementsområde.

Det nya förbandet är en viktig del i totalförsvarets tillväxt och invigningen gästades bland annat av H.K.H. Prins Carl Philip, försvarsminister Pål Jonson, överbefälhavare Micael Bydén och regementets nya chef Lars O Jonsson.

Regementets nya chef Lars O Jonsson tillsammans med Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson

Från Fortifikationsverket närvarade generaldirektör Maria Bredberg Pettersson och regionchef Mitt Jan-Olov Hedqvist. Utöver all pompa och ståt fick allmänheten även chans att träffa Försvarsmakten som visade upp fordon och berättade om verksamheten.

Festligheter

På lördagskvällen tjuvstartade festligheterna och speciellt inbjudna var kristinehamnsborna. Det var operasångaren John Lundgren som hade konsert med Arméns musikkår i Brogårdshallen. Dagen efter, på söndagen hölls själva invigningsceremonin som leddes av Försvarsmakten, regeringen och Hovet. När H.K.H. Prins Carl Philip förrättade invigningen återuppstod Bergslagens artilleriregemente A9 och blev en egen organisationsenhet.

Verksamheten

I dagsläget pågår verksamheten i gamla Rådhuset i Kristinehamn. Värnpliktsutbildningen utförs på Skaraborgs regemente P 4 i Skövde. Under 2024 flyttas verksamheten till temporära lokaler i Villingsberg, fyra mil utanför Kristinehamn, i väntan på att det nya regementet står klart.

Fortifikationsverkets bidrag

I Kristinehamn arbetar Fortifikationsverket med att ta fram ett nytt regementsområde för A 9. Det nya regementet ska ligga på Harberget, strax öster om Kristinehamn. I denna nyetablering arbetar vi med hela processen, från planering, upphandling och byggnation till inflyttning och förvaltning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 november 2023