Gå till innehåll

Tack för din insats

Högtidlighållandet av Veterandagen sker den 29 maj varje år. Under årets ceremoni uppmärksammas särskilt de veteraner som tjänstgjorde på Balkan under åren 1991–2000.

Kungen gör givakt framför ett monument där det ligger sorgekransar.

Foto: Niklas Englund

Fortifikationsverket har ett flertal medarbetare som är krigsveteraner. Flera av dem har genomfört insats på Balkan under den aktuella tidsperioden. Vi har pratat lite med två av dem.

Jeanett Klingtoft, HR-specialist, Eskilstuna. Ingick i den nionde av de svenska Bosnienbataljonerna, BA09, befattning personalassistent.

Christian Olausson, OXA-specialist, Skillingaryd. Ingick i BA01, BA06 och BA08, befattning ställföreträdande gruppchef EOD (ammunitionsröjning).

Vad är ditt starkaste minne från din insatstid?

Att befinna sig i krigsmiljön. Det rådde vapenstillestånd men att vara i det sönderbombade landskapet och se människorna som försökte skapa sig ett nytt liv kändes sorgligt. Att se sönderskjutna hus där grannar skjutit på grannar var då ofattbart. Eftersom det var minor överallt fick vi bara beträda hårda markytor. Det fina samarbetet oss svenskar emellan är något jag minns med värme, berättar Jeanett Klingtoft.

Kvinna står i en lummig trädgård.

Jeanett Klingtoft. Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket

Min första mission i Bosnien. Det var brinnande krig i landet och jag åkte igenom en by på landet där allt var frid och fröjd. Folk vinkade, det var vackert, pittoreskt och korna gick och betade. När jag en vecka senare åkte samma väg har det gått fram en front i byn och det finns inget kvar. Husen står i lågor, människorna har flytt, bilvrak efter vägarna, korna är dödade eller utsläppta. Den kontrasten glömmer jag aldrig, säger Christian Olausson.

Vilka lärdomar tog du med dig?

Det är omvälvande att vara i en miljö där grannar börjar skjuta på varandra för att man anser att grannen är ”fel”. Det är viktigt att vårda den fina demokratin vi har i Sverige. Vi har det väldigt bra och tar mycket för givet, säger Jeanett Klingtoft.

Att vi svenska soldater i allmänhet är väl rustade och förberedda och trots de hemskheter man fick se och vara med om, så stod vi någorlunda stadigt. Vår trygga bakgrundsmiljö är något som gör att vi klarar det. Man blir tacksam för det vi har i Sverige, kommenterar Christian Olausson.

Man står på en gräsmatta.

Christian Olausson. Foto: privat.

Samtliga Balkan-veteraner får en särskild inbjudan till årets högtidlighållande i Stockholm. Kommer du att delta?

Jag hade tänkt det men tyvärr kan jag inte. Jag är ordförande i föreningen Veteraner Västmanland som ingår i Sveriges Veteranförbund. Västmanland får sitt första minnesmonument i Sala den dagen, så jag firar där istället, säger Jeanett Klingtoft.

Jag vet inte riktigt ännu. Men vi är hela tre veteraner på mitt kontor i Skillingaryd och förhoppningsvis kommer någon av oss att vara på plats, avslutar Christian Olausson.

Tidningsurklipp på en FN-soldat som minröjer en platt yta.

Christian Olausson på plats på Balkan.

Veterandagen

Veterandagen är en officiell flaggdag och genom ceremonier över hela landet hyllar Sverige varje år sina veteraner och hedrar minnet av de som betalat det högsta priset för fred i olika krishärdar runt om i världen. I Stockholm hålls en officiell statsceremoni på Djurgården. Veteran är den som har varit anställd i Försvarsmakten och gjort insatser internationellt eller nationellt, med eller utan vapen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 maj 2024