Gå till innehåll

”Ni är omistligt viktiga i uppbyggnaden av det moderna totalförsvaret”

En person står vid ett talarpodium

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket

Det var ett av de budskap som ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin öppnade sitt framförande med när han besökte Fortifikationsverkets huvudkontor den 19 juni. 

Att tiden inte är på vår sida men att planeringen och upprustningen av hela det civila försvaret nu finns prioriterat på agendan var också springande punkter i det som myndighetens medarbetare fick till sig.

Ministern talade om både nya och nästintill bortglömda hotbilder. Den tillkommande domänen för det moderna civila försvaret – cyberdomänen – ett område där det förekommer hot riktade från antagonister och kriminella och som nu stärks upp i en ny lag samt ett nationellt cybersäkerhetscenter.

Men också CBRN-hotet som nu ökar till en nivå som vi kan fråga oss om vi tidigare har befunnit oss på. Det är inom det området som Fortifikationsverkets spetskompetens finns och Carl-Oskar Bohlin konstaterade att:

Behovet av fortifikatoriskt skydd i samhället ökar.

Han betonade att arbetet med att stärka totalförsvaret är ett gemensamt ansvar som omfattar både individer och myndigheter och han avslutade sitt föredrag med orden:

Er uppgift är mycket stor och mycket viktig, bär den varje dag ni går till jobbet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 juli 2024