Gå till innehåll

Berga slott

Berga slott ligger med utsikt över Hårsfjärden i Stockholms skärgård och är ett av de främsta exemplen på nationalromantisk arkitektur i landet. Den påkostade byggnaden byggdes bland annat för representation och har fortfarande den funktionen idag.

En stor byggnad i mörkt tegel. 

Foto: Ingela Andersson

Berga slott lät byggas 1913–1915 för hovjägmästare Helge Ax:son Johnson. Huvudbyggnaden i rödbrunt tegel med granitsockel i tung nationalromantisk stil ritades av Torben Grut, arkitekten som bland annat ritat Sollidens slott på Öland och Stockholms stadion.

Slottet lär ha kostat omkring 850 000 kronor medan parken kostade omkring tre miljoner kronor. Både i slottet och i parken finns detaljer som vittnar om Helge Ax:son Johnsons tid som honnörskonsul för Siam, nuvarande Thailand. Bland annat en siamesisk trädgård med meditationsplats.

En lummig trädgård med en bassäng med låg stenkant.
Parklandskap med en stenbelagd pergolaliknande gång med kolonner längs sidorna och takribbor av sten.
En svart ytterkruka med förgyllt kungligt emblem. I bakgrunden syns skog och hav. 

Interiör från NK och kungliga krukor

Gustav V var en av de 21 kungligheter som gästade Berga slott under Helge Ax:son Johnsons ägarskap från 1915 till hans död 1941. Kungen, som hade en egen svit i slottet, skänkte sex vita och blå Drottningholmskrukor till Helge Ax:son Johnson. Han lär själv ha beställt flera likadana samt större kopior från Söderbloms gjuteri i Eskilstuna. Än idag står de stora svarta krukorna med förgyllt emblem kring slottet, vid terrassen och längs trappan ner till vattnet.

Slottets interiörer är påkostade och de olika rummen är inredda i olika stilar. Arkitekten Torben Grut stod även för interiörerna men av någon anledning beställdes representationsvåningens inredningar från firman Maples & Co Ltd i London, vilken var en av de mest välrenommerade inredningsfirmorna i Europa vid den här tiden. Biljardrummets inredning beställdes från NK i Stockholm.

Slottet idag

1941 köptes egendomen av staten och Berga örlogsskolor etablerades. Berga örlogsbas är en del av Haninge garnison och slottet används idag av Amfibieregementet (Amf 1).

Berga slott är statligt byggnadsminne sedan 1995. I byggnadsminnet ingår ytterligare sex byggnader samt parken och dess närmaste omgivning.

Interiörbild av del av vägg med träpanel och ett målat porträtt föreställande en man i brun kostym sittandes i en karmstol.

Porträtt av Helge Ax:son Johnson, målat 1941 av konstnären Helmer MasOlle.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 november 2023