Gå till innehåll

Kokard

Konstnärerna Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten skapade den konstnärliga gestaltningen till ridhuset som byggdes till K1 i Stockholm 2014. Byggnaden används framför allt av Försvarsmakten, Beridna Högvakten och Polisrytteriet.

En ryttare på en häst i ett stort och ljust ridhus.

Foto: Johan Danielson

Titel: Kokard
Konstnärer: Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten
Tillkomstår: 2014
Plats: Kavallerikasern K1 på Lidingövägen, Stockholm

Den konstnärliga gestaltningen till det nya ridhuset består av två runda fönster och entréglas som är utformade för att spegla verksamheten, som dressyr, tävlingar och uppvisning med ridhästar. Konstnärerna har inspirerats av en kokard, en prisrosett, som ofta förekommer inom hästsport och militära sammanhang.

De runda fönstren är tre meter i diameter och placerade högt upp mitt på vardera gavel av byggnaden. För att skapa en levande känsla i verket valde konstnärerna att måla motivet i akvarell i full skala och sedan överföra målningen digitalt till tryck på glas. På så vis har de även införlivat det tidskrävande måleriet i själva verket.

I uppdraget ingick att minska infallande ljus för att undvika störande solreflexer för hästarna. Konstnärerna använde ljuset för att under dagtid låta fönstren lysa upp byggnadens ljusa insida med färgrika skimmer. På kvällen, när ridhuset är upplyst invändigt, faller ljuset åt andra hållet och kokarden lyser från den mörka fasaden.

Kvällsbild av gaveln på ett stort ridhus med gul port. Över porten, i mitten av huset lyser ett runt fönster i form av en rosett.

Foto: Sten Jansin

Konstprojektet är ett samarbete mellan Statens konstråd, Fortifikationsverket och Försvarsmakten.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 november 2023