Gå till innehåll

Some Assembly Required

Utanför Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum, FM DNC i Karlskrona står konstverket Some Assembly Required – Hard Hat Diving av Michael Johansson.

Ett konstverk av gult stål, föreställande en slags byggsats eller klippdocka av olika delar av en dykardräkt i full skala.

Foto: Terje Östling

Titel: Some Assembly Required – Hard Hat Diving
Konstnär: Michael Johansson
Tillkomstår: 2011
Plats: Örlogshamnen, Karlskrona

När nya lokaler byggdes för Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum, FM DNC, i Karlskrona beställdes ett platsspecifikt konstverk av konstnären Michael Johansson.

Konstnären inspirerades av en byggsats när han skapade verket som består av en gulmålad bronsavgjutning och som gestaltar en dykarutrustning i naturlig storlek.

Verket är tre gånger tre och en halv meter och står placerat utanför verksamhetens entré. Lokalerna är bland annat anpassade för utbildning av dykare, dykarledare och tryckkammaroperatörer – främst från Försvarsmakten men också personal från kustbevakningen, räddningstjänsten och civila aktörer.

Konstverket ligger inom militärt område och är inte tillgängligt för allmänheten.

Ett konstverk av gult stål, föreställande en slags byggsats eller klippdocka av olika delar av en dykardräkt i full skala. I bakgrunden syns havet och långt bort i skyn flyger en helikopter.

Foto: Terje Östling

Konstprojektet är ett samarbete mellan Statens konstråd, Fortifikationsverket och Försvarsmakten.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 november 2023