Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och experter inom fortifikation, det vill säga skydds- och anläggningsteknik. Vi kombinerar vår unika kompetens med att vara fastighetsägare och byggherre. Vi ser till att försvaret har väl fungerande mark, anläggningar och lokaler för sin verksamhet. På så sätt bidrar vi till landets försvarsförmåga och samhällsberedskap.
Vi har en lång historia som sträcker sig tillbaka till år 1635 när Fortifikationen bildades. År 1681 blev Fortifikationen ett självständigt ämbetsverk under ledning av den store fortifikatören Erik Dahlbergh. Utifrån säkerhetsläge, militärteknologisk utveckling och politiska strömningar har vi sedan dess fortsatt att utveckla vår kompetens inom fortifikation och vårt bidrag till försvarsförmågan.
Sverige bygger nu upp ett nytt totalförsvar. Vi har en viktig roll i samhället där vi med vår kompetens kring skydd av säkerhetskänslig verksamhet bidrar till att göra ett starkt totalförsvar möjligt. Fortifikationsverket ingår även i Sveriges krisberedskap genom att vara en aktiv del i MSB:s samverkansområde för teknisk infrastruktur – SOTI.
Vårt unika uppdrag ställer höga krav på säkerhet och sekretess – ett område som genomsyrar all vår verksamhet. Vi strävar kontinuerligt mot vår vision att vara en säker värd för en säkrare värld. En säker värld är också en hållbar värld och därför tar vi ett stort ansvar för miljön.
Fortifikationsverket äger regementsbyggnader, kontor, träningsanläggningar, verkstäder, skjutbanor, hamnar, flygplatser, anläggningar under jord och den mark som Försvarsmakten övar på. Vi är cirka 800 anställda och vårt fastighetsbestånd sträcker sig från Treriksröset i norr till Ystad i söder. Vi är en av Sveriges största fastighetsägare och vi finns där Försvarsmakten finns.
Till våra kunder hör Försvarsmakten, FMV – Försvarets Materielverk, FRA – Försvarets radioanstalt, FOI – Totalförsvarets Forskningsinstitut, PTS – Post och telestyrelsen, Kustbevakningen, Sjöpolisen, Sjöräddningen och Tullen.