Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Så här fungerar e-bud

Med hjälp av tjänsten e-bud kan du följa budgivningen av ett objekt via internet eller mobiltelefon.

För att registrera dig som budgivare, klicka på ”Lägg e-bud” invid ett objekt som är till salu. Registrering av konto på Mina sidor sker första gången du använder dig av e-bud. Efter att du skapat ett konto går det snabbt att delta i budgivningen. Registrerade uppgifter är kopplade till e-post och lösenord. Uppgifterna sparas i en databas hos tjänsteleverantören. Genom att använda e-bud accepterar du att dina uppgifter sparas.

Autobud

Autobud innebär att du skriver in det högsta bud du är villig att lägga redan från början utan att det visas för övriga budgivare. Därefter läggs buden automatiskt upp till ditt angivna maxbud. Autobud underlättar för budgivare och effektiviserar budgivningen.

Så här aktiverar du autobud

Du anger ett maxbud som är det högsta belopp du är villig att bjuda för objektet. För varje auktion fastställer Fortifikationsverket ett lägst höjande belopp vilket är den nedre beloppsgräns som nya bud kan höjas med (framgår av försäljningsprospektet). Maxbudet ska vara lägst det dubbla höjande beloppet över högst lagda bud, för att autobud ska startas. Exempelvis om lägst höjande belopp är 10 000 kr och högst lagda bud är 50 000 kr så måste ditt maxbud vara lägst 70 000 kr för att autobudet ska träda in.

Så här fungerar autobud

När ditt lägsta bud blir överbjudet av annan budgivare läggs för din räkning lägsta möjliga höjande bud upp automatiskt.  Ditt maxbud blir ett tak, så länge ingen annan bjuder över dig då Autobudsagenten upphör.

Ett maxbud kan höjas under budgivningens gång. Lägger du däremot ett nytt bud manuellt som är lägre än ditt maxbud så avbryts autobudgivningen och du budar sedan manuellt.

Tidigast inlagda autobud räknas som vinnande om två autobudanvändare anger samma maxbudsbelopp.

Om ett manuellt inlagt bud är lika högt som en autobudanvändares maxbud kommer autobudet att räknas som vinnande eftersom maxbudet lades före det manuella budet.

Om e-bud

e-bud start

Datum för starten av e-bud anges i listan för objekten under Fastigheter till salu och uthyres. Det är också möjligt att kontakta Fortifikationsverkets projektkoordinator Eva Sundström för registrering av e-bud.

e-bud stängning

I webbannonsen för respektive objekt framgår hur länge budgivningen minst kommer att hållas öppen. Budgivningen förlängs med 24 timmar i de fall höjande bud läggs under den sista timmen före stängningstidpunkten. Detta upprepas sedan dagligen så länge höjande bud inkommer sista timmen innan stängningstidpunkt. Stängning av e-bud sker endast helgfria vardagar. Om stängning pågår redovisas det vid aktuellt objekt i listan över pågående försäljningar.

Vår försäljningsprocess för e-bud

  • Eventuell visning av objektet. Datum för visning anges i webbannonsen på webbplatsen.
  • Webbauktionen öppnas på datum som angivits i  webbannonsen på webbplatsen.
  • E-budgivningen pågår i minst en vecka. Hur länge auktionen pågår samt övriga stängningsregler framgår av annonsen för respektive objekt.
  • Efter stängning av e-budgivning redovisas objektet under Reserverade objekt.
  • Fastigheten publiceras under Sålda objekt när köpeskillingen är erlagd och köpekontraktet påtecknat.