Vätgas i fokus – energiförsörjning för ett motståndskraftigt samhälle
Hur kan vi säkra energiförsörjningen i ett läge av kris, höjd beredskap eller krig utan att vara beroende av fossila bränslen? Vätgas som energibärare var det genomgående temat när FOI, FMV, Fortifikationsverket och flera privata aktörer samlades för en gemensam förevisning på Grindsjöns forskningsområde i Sorunda.

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket
Dagen bjöd på presentationer och rundvisningar kopplade till forskning och teknikutveckling inom energiförsörjning. I fokus stod möjligheterna och utmaningarna med att använda vätgas i framtida reservkraftlösningar.
Gemensamt initiativ för framtidens reservkraft

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket
Vätgasens roll i framtidens energisystem utforskas ingående vid en energitestanläggning som Fortifikationsverket byggt upp tillsammans med FOI. I en avancerad forskningsmiljö studerar vi hur vätgas kan ersätta dagens dieseldrivna reservkraftsystem. Fokus ligger på att testa systemets robusthet och anpassningsförmåga till olika lokala förhållanden.

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket
Vätgasdrivna bränsleceller kan bli framtidens motor i vårat bestånd. Den avger endast vattenånga och är betydligt mer hållbar än dagens alternativ för reservkraft, säger en representant från Fortifikationsverket.
Fortifikationsverket visade också upp en vätgasdriven bil och en privat aktör visade en mobil laddlösning för lastbilar, medan FMV presenterade koncept för hur vätgas kan användas inom garnisoner såväl som i det civila samhället – antingen via bränsleceller eller i förbränningsmotorer.
Invigning av testmiljö för säker och robust energilagring

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket
En viktig milstolpe under dagen var invigningen av FOI:s nya testanläggning för prestanda- och säkerhetsforskning kring batterier. FOI:s generaldirektör Jens Mattsson klippte bandet efter några väl valda ord. Här genomförs exempelvis brandförsök med batteribränder i containrar, där forskarna analyserar förloppet med hjälp av kameraövervakning. Syftet är att förstå hur energilagring med batterier kan användas säkert – både civilt och militärt.

Jens Mattson, generaldirektör FOI.
Forskning, försvar och fortifikation i viktigt samspel
För att kunna möta framtidens krav på säker energiförsörjning krävs ett tätt samarbete mellan myndigheter, forskningsinstitut och industrin. Det gäller både utvecklingen av tekniken och hur den integreras i befintlig infrastruktur.
Elektrifiering och alternativa energibärare som vätgas är en självklar del av utvecklingen. Men det är avgörande att vi har dialog med Fortifikationsverket tidigt i projekten, så att lösningarna verkligen fungerar i praktiken och håller en rimlig nivå, säger Andersfortifikationsofficer vid Försvarsmaktens anläggningsenhet, som var på plats under rundvisningen.
Dagen avslutades med en förevisning av flera konkreta energilösningar, från metallhydridlagring av vätgas till fordon med bränslecellsdrift.

Foto: Anna Palm/Fortifikationsverket
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 juli 2025