IT-säkerhet
Så fort du gör något på nätet lämnar du digitala spår efter dig. De kan användas för att utnyttja eller angripa dig på olika sätt. För dig som arbetar inom totalförsvaret är det extra viktigt att förstå sitt digitala värde.
IT-säkerhet är en samling åtgärder som syftar till att skydda IT-systemen och informationen i dem från obehörig åtkomst, manipulation, förstörelse eller stöld. IT-säkerhet är en viktig del av informationssäkerheten.
Våra bästa IT-säkerhetstips!
- Lämna inte datorn eller mobilen obevakad. Lås skärmen när du lämnar enheten.
- Håll dina enheter uppdaterade, då blir de svårare att hacka. Ta därför för vana att alltid installera säkerhetsuppdateringar så fort som möjligt.
- Använd endast usb-minnen och externa enheter som du har haft under uppsikt. Så kallade usb-tvättar tar effektivt bort skadlig kod som kan spridas via både hård- och mjukvaran i usb-minnen.
- Installera bara appar och program som du behöver. Inom Fortifikationsverket är TikTok, Temu, Shein och AliExpress inte tillåtna, men det finns anledning att vara källkritisk till många fler.
- Begränsa apparnas behörigheter (behöver exempelvis appen ha tillgång till din kamera och telefonbok?).
- Godkänn inte alla cookies som standard, välj istället att godkänna endast nödvändiga cookies.
- När du kopplar upp jobbdatorn mot hemmanätverket är det några saker att tänka på.
- Lösenord är en historia för sig. Våra bästa tips finns här nedan!
Lösenord
Att hålla koll på alla lösenord är en ständig kamp. Vi människor är lata av naturen och därför försöker vi ofta gena i kurvorna. Visste du att det vanligaste lösenordet globalt är 123456? Förutom att skapa svaga lösenord, är det vanligt att vi använder samma lösenord på flera ställen.
För lösenord finns det två framgångsfaktorer:
- De ska vara långa och bestå av minst 16 tecken (tänk lösenordsfras snarare än lösenord).
- De ska bestå av både stora och små bokstäver, siffror och symboler eller blanksteg.
En sådan lösenordsfras tar många, många år att knäcka – även för ett datorprogram. En personlig lösenordsfras är också lättare att komma ihåg.
Exempel: @Imorgon kommer min vän Sam på b3sök@
OBS! Återanvänd aldrig det här exakta exemplet.
Lösenordshanterare
För att hålla ordning på alla lösenord kan man använda en lösenordshanterare som lagrar alla dina lösenord på ett säkert sätt. Du behöver bara komma ihåg ett enda lösenord eller lösenordsfras: det till lösenordshanteraren. Kom ihåg att man först måste göra en bedömning av informationens skyddsvärde innan man använder en lösenordshanterare. På Fortifikationsverket får man inte använda lösenordshanterare till säkerhetsskyddad information.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 oktober 2024