Gå till innehåll

Övningsanläggning för strid i bebyggelse – SIB

I Kvarn utanför Motala ligger vår övningsanläggning för strid i bebyggelse, även kallad stridsträningsanläggning för militära operationer i urban terräng (STA MOUT). Anläggningen är en av platserna för Markstridsskolans utbildning av blivande chefer inom Försvarsmakten. Här har Fortifikationsverket egna lokaler och kontor.

Stridsvagn på en gata i stadsmiljö.

På anläggningen i Kvarn genomförs kvalificerad träning i realistisk stadsmiljö för att utveckla förmågan hos förband, staber och individer. Foto: Fortifikationsverket

Specialbyggda kulisshus

Här finns en ministad på nästan en kvadratkilometer med två- och trevåningshus i trä och betong – allt för att vara så naturtroget som möjligt. I fastigheterna finns tekniskt avancerad utrustning som övningsledningen kan styra och kontrollera med kameror och storbildskärmar. Detta är hem åt Markstridsskolan och hit kommer förband från hela Sverige för att öva strid i bebyggelse. Även rökdykare från Räddningstjänsten, polisen och utländska förband använder anläggningen.

Byggnaderna återställs efter varje övning

Det är Fortifikationsverkets drifttekniker som ansvarar för att återställa fastigheterna tekniskt och byggnadsmässigt till ursprungligt skick efter varje övning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 november 2023