Gå till innehåll

Vidsel

FMV:s provplats i Vidsel förvaltas av Fortifikationsverket. Här testas flygplan, robotar för alla vapenslag och drönare. I mer än 65 år har området i Lappland varit en provplats för militära ändamål.

torn med vit dom på men man står vid en bild nedanför i ett snöigt landskap.

Foto: Fortifikationsverket

Vidsel är med sina 165 000 hektar Europas största provplats på land. Provplatsen förvaltas av Fortifikationsverket, som hyr ut den till FMV. Alternativet vore att testa över havet, men det är naturligtvis enklare att kontrollera resultatet av ett test om det man träffat ligger på marken och inte på flera tusen meters djup.

Det är Fortifikationsverkets fastighets- och drifttekniker som ansvarar för all mekanik och mätutrustning i fastigheterna . De ser även till att det finns plogade vägar för dem som ska ut och mäta, likväl som att värme, vatten och el fungerar.

Prisat flygledatorn

Röd- och grårandigt flygledtartorn som kommer upp en en låg gråmålad byggnad.

Flygledartornet i Vidsel. Foto: Fortifikationsverket

Flygledatornet i Vidsel tilldelades Fortifikationsverkets arkitekturpris 2017.

För att skapa en koppling mellan byggnadens utformning och stridsflygens extrema hastigheter, har byggnaden fått ett mönster inspirerad av formel 1-bilars fartränder, berättar arkitekt Niklas Granljung, a och d arkitektkontor.

”Flygbasen i Vidsel, i Norrlands inland, ligger på sandhed omgiven av gles tallskog. Det är en robust byggnad som tar för sig på den vidsträckta platsen, en karaktärsfull symbol för hela flygbasen. Byggnaden är konsekvent genomförd på alla nivåer, från de olika storlekarna på fasadens fibercementskivor till färgsättning och byggnadens helhet.

Det lite knubbiga tornet, som skjuter upp ur den lägre delen, har fått en form som förmedlar en känsla av stolt självmedvetenhet. Färgsättningen är kraftfull och anpassad till det omgivande landskapet – den grågröna tallskogen mot det sprakande röda i solnedgången eller de faluröda gårdarna. Den lätt förskjutna symmetrin gör tornet till en egensinnig och karaktäristisk figur vid landningsbanan.”

Renbetesskog

Renar på en väg

Renar i Vidsel. Foto: Ingela Andersson Lindberg/Fortifikationsverket

På provområdet finns även den stora renbetesskogen i Udtja naturreservat. Det finns hela finns 16,2 mil renstängsel mellan de tre samebyar som har sina betesmarker i provområdet. År 2020 bytte Fortifikationsverket med stor försiktighet ut nästan elva kilometer av stängslet, som en del i ett Natura 2000-projekt. Stängslet kom till efter ett så kallat kungabrev och har funnits sedan 1960-talet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 november 2023