Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Fortifikatorisk utveckling

Försvarets operativa förmåga är beroende av fungerande försvarsanläggningar såsom ledningscentraler, förråd, sensoranläggningar, sambandsanläggningar, baser och garnisoner. Sådana anläggningar behöver ha fortifikatoriskt skydd som är anpassat till den dynamiska hotbild de kan utsättas för. Området inkluderar fysiska barriärer mot vapenverkan men även andra typer av skyddslösningar.

Sju prioriterade områden

Inom det civila försvaret finns sju prioriterade områden:

  • Energiförsörjning
  • IT och elektronisk kommunikation
  • Transporter,
  • Livsmedel inklusive dricksvatten
  • Sjukvård,
  • Finansiella tjänster samt
  • Skydd och säkerhet.

Alla dessa områdens verksamheter har sin grund i att de underliggande tekniska systemen är tillförlitliga och fungerar med tillräckligt god förmåga även under svåra förhållanden.

Omvärldsbevakning

Genom kontinuerlig omvärldsbevakning genomför Fortifikationsverket hotanalyser – ibland i samverkan med andra myndigheter. Nya vapensystem och verkansmetoder gör att det fortifikatoriska skyddet, både för militära försvarsanläggningar och civil infrastruktur, kontinuerligt behöver utvecklas i takt med en förändrad omvärld. Fortifikationsverket prioriterar därför forskning och utveckling inom det fortifikatoriska området.

Samhällets behov av ny- och ombyggnationer inom både det militära och civila försvaret är alltså under ständig utveckling. Fortifikationsverket har de resurser och den kompetens som krävs för att möta det behovet. Det är framförallt genom denna unika förmåga som vi bidrar till utvecklingen av Sveriges totalförsvar.