Försvarets operativa förmåga är beroende av fungerande försvarsanläggningar såsom ledningscentraler, förråd, sensoranläggningar, sambandsanläggningar, baser och garnisoner. Sådana anläggningar behöver ha fortifikatoriskt skydd som är anpassat till den dynamiska hotbild de kan utsättas för. Området inkluderar fysiska barriärer mot vapenverkan men även andra typer av skyddslösningar.
Inom det civila försvaret finns sju prioriterade områden:
Alla dessa områdens verksamheter har sin grund i att de underliggande tekniska systemen är tillförlitliga och fungerar med tillräckligt god förmåga även under svåra förhållanden.
Genom kontinuerlig omvärldsbevakning genomför Fortifikationsverket hotanalyser – ibland i samverkan med andra myndigheter. Nya vapensystem och verkansmetoder gör att det fortifikatoriska skyddet, både för militära försvarsanläggningar och civil infrastruktur, kontinuerligt behöver utvecklas i takt med en förändrad omvärld. Fortifikationsverket prioriterar därför forskning och utveckling inom det fortifikatoriska området.
Samhällets behov av ny- och ombyggnationer inom både det militära och civila försvaret är alltså under ständig utveckling. Fortifikationsverket har de resurser och den kompetens som krävs för att möta det behovet. Det är framförallt genom denna unika förmåga som vi bidrar till utvecklingen av Sveriges totalförsvar.