Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Oljeätande svampar sanerar i Ytterby gruva

Det pågår ett världsunikt projekt i Ytterby gruva på Resarö i Stockholms skärgård där svampar äter olja och flygbränsle i ett försök att sanera platsen från föroreningar. Fortifikationsverket som äger gruvan har ingått ett avtal med företaget MycoMine för att testa en ny hållbar reningsmetod för att sanera den gamla drivmedelsanläggningen.

Ytterby gruva på Rindö utanför Vaxholm är inte bara känt för att vara den plats i världen där flest grundämnen hittats. Från 1950-talet till 1970-talet använde flygvapnet gruvan som en drivmedelsanläggning för lagring av flygbränsle. På den tiden valde man att lagra oljan i det oinklädda bergrummet under den naturliga grundvattennivån. Från 1978 till 1995 användes platsen för långtidslagring av diesel. Gruvan ägs och förvaltas sedan 1999 av Fortifikationsverket som sedan flera år sanerar platsen.

Gruvhålet i Ytterby gruva.

Hållbar saneringsmetod

Som ett led i att hitta nya hållbara metoder för att sanera gruvan har Fortifikationsverket valt att låta oljeätande svampar bryta ner det gamla bränslet till biomassa och vatten. Det började som ett forskningsprojekt i liten skala där Magnus Ivarsson forskare vid Naturhistoriska riksmuseet började studera oljeätande svampar på bergväggarna i gruvgångarna. Nu flera år senare har samarbetet utvecklats och ett testprojekt inletts där en förorenat vatten nu saneras med hjälp av svamparna.

Bergvägg med bruna och vita fläckar på.

Oljeätande svampar går att se på väggarna inne i gruvan.

Man med gul skyddshjälm håller två provrör i händerna.

Magnus Ivarsson på plats i Ytterby gruva.

– Det är första gången i världen, skulle jag säga, där man byggt ett uppskalat system där man använder just bara svamp. Systemet vi byggt i Ytterby kan hantera ungefär 100 liter per dag, kommenterar Magnus Ivarsson forskare och VD för MycoMine.

Man i vit skyddshjälm står framför en oljebehållare i plast inne i ett bergrum.

Gunnar Edlund specialist från Fortifikationsverket.

– Vi har under många år arbetat med traditionell sanering i Ytterby gruva. För oss är det intressant och värdefullt att stötta och följa det här hållbara projektet som nu går från grundforskning till tillämpning. Metoden skyndar på de naturliga processerna och vi hoppas på positiva resultat som kan komma till stor nytta både i Ytterby gruva, på andra ställen i vårt fastighetsbestånd samt för samhället i stort, säger Gunnar Edlund, specialist på Fortifikationsverket.