Gå till innehåll

Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå

I försvarsbeslutet 2020 gavs Försvarsmakten och Fortifikationsverket i uppdrag att påbörja återetableringen av Västernorrlands regemente (I 21) som har verksamhet i Sollefteå och, genom Jämtlands fältjägarkår, i Östersund.

Tillsammans med Försvarsmakten har vi analyserat olika alternativ för var de nya regementsområdena bör placeras.

Vemyra i Sollefteå

I Sollefteå fanns inledningsvis tre alternativ som bantades ner till ett: söder om riksväg 90. Där genomfördes omfattande utredningar och allt eftersom visade det sig att det finns utmaningar, bland annat med marken som delvis består av gammal sjöbotten. Det riskerar att medföra både merkostnader och förseningar.

Därför har en alternativ etableringsplats identifierats öster om Vemyra. Området har utretts översiktligt och de första resultaten ser lovande ut.

Till exempel är markförhållandena bättre här och anslutningar till det allmänna vägnätet är enklare. Hittills visar utredningarna också att naturvärdena inte är lika höga och omfattande som i det initiala området. Det är också närmare till det stora övnings- och skjutfältet, vilket är positivt för Försvarsmaktens verksamhet.

Den samlade bedömningen är att Vemyra är en tänkbar lokalisering och därför är ambitionen att fortsätta att utreda platsen.

Läs mer om återetableringen av regementsområdet för Jämtlands fältjägarkår i Östersund

Frågor och svar

I försvarsbeslutet 2020 fattade riksdagen beslut om sex nya regementen och flottiljer. Återetableringen av Västernorrlands regemente i Sollefteå och Östersund är en del av detta.

Det är en del av Försvarsmaktens tillväxt för att stärka försvarsförmågan i en tid med osäker omvärldsutveckling. Sollefteå och Östersund är bland annat strategiskt viktiga platser för att säkra förbindelser till och från Norge.

Vår samlade bedömning, utifrån fakta som är kända idag, är att Vemyra är en tänkbar lokalisering. Därför är ambitionen att fortsätta att utreda det här alternativet. Men inga beslut är fattade, även om de första resultaten ser lovande ut.

Markförhållandena är bättre, anslutningar till det allmänna vägnätet är enklare och hittills visar utredningarna att naturvärdena inte är lika höga och omfattande som i det andra området. Vidare finns ingen känd oexplocerad ammunition (OXA) i området. Det är också närmare till det stora övnings- och skjutfältet, vilket är positivt för Försvarsmaktens verksamhet.

Försvarsmakten är positiv till Vemyra som alternativ, inte minst för att regementsområdet då hamnar närmare övnings- och skjutfälten, vilket är positivt för den militära verksamheten.

Sollefteå kommun har uttryckt att man kommer att stötta Försvarsmakten och Fortifikationsverket att välja det alternativ som blir bäst och som stärker möjligheterna för tillväxt i Sollefteå.

Ja, detta är en öppen process och liksom vid andra nybyggnationer kommer det att finnas möjlighet att ta del av planer och yttra sig i de olika stegen. Det är många i Sollefteå och Västernorrland som har arbetat aktivt och på det sättet bidragit till att regeringen fattade beslut om etablering i Sollefteå.

Utredningsarbetet Vemyra är fortfarande i ett tidigt skede och än så länge kan vi bara säga att platsen är ett tänkbart alternativ som placering för det nya regementsområdet.

En önskan är naturligtvis att komma igång så snart som möjligt, men tidplanen är beroende av många olika faktorer, bland annat hur lång tid de pågående utredningarna tar. Andra omständigheter som har betydelse är detaljplanearbetet liksom om det blir några överklaganden.

Totalt cirka 40–50 hektar, men storleken är ännu inte fastställd.

Vi hyr tillfälliga lokaler på det gamla regementsområdet för kontorsutrymmen och boende för de värnpliktiga.

Det handlar främst om verksamhetssäkerhet eftersom området alltsedan nedläggningen 2000 har bytt inriktning. Men det handlar även om hållbarhet och långsiktiga kostnader, då byggnaderna, som är över 100 år gamla, har högre drift- och underhållskostnader än nybyggda.

Tidslinje – Västernorrlands regemente

1869 – 2000: Västernorrlands regemente verkar under olika former

30 juni 2001: Regementet avvecklas efter beslut i riksdagen

15 december 2020: Riksdagen fattar beslut om att Västernorrlands regemente ska återetableras i Sollefteå och Östersund

16 januari 2022: Västernorrlands regemente återinvigs

8 augusti 2022: De första värnpliktiga på över 20 år rycker in för att göra sin grundutbildning

23 maj 2023: Regeringen ger Försvarsmakten och Fortifikationsverket i uppdrag att påbörja arbetet med projektering av regementsområde för Västernorrlands regemente.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 november 2023