Gå till innehåll

Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå

Flera olika alternativ för var det nya regementet i Sollefteå bör placeras har utretts. Fortifikationsverkets och Försvarsmaktens samlade bedömning är att den plats som har bäst förutsättningar är längs Tjärnmyrvägen, i direkt anslutning till skjut- och övningsfältet.

Tillsammans med Försvarsmakten har Fortifikationsverket analyserat olika alternativ för var det nya regementsområdet i Sollefteå bör placeras. Inledningsvis fanns tre alternativ som bantades ner till ett: söder om riksväg 90.

Där genomfördes omfattande utredningar och allt eftersom visade det sig att det finns utmaningar med området. Till exempel består marken delvis av gammal sjöbotten, vilket riskerar att medföra både merkostnader och förseningar.

Tjärnmyrvägen bättre alternativ

Under 2023 identifierades därför en alternativ etableringsplats: längs Tjärnmyrvägen, i närheten av både skjutfält och övningsområde, öster om byn Vemyra. Området har utretts och resultaten ser lovande ut. Till exempel är markförhållandena bättre här och anslutningar till det allmänna vägnätet är enklare.

Utredningarna visar också att naturvärdena inte är lika höga och omfattande som i det initiala området. Det är också närmare till både skjutfält och övningsområdet, vilket är positivt för Försvarsmaktens verksamhet.

Frågor och svar

Ja, arbetet fortsätter i enlighet med det förra försvarsbeslutet. I samband med att regeringen presenterade sin totalförsvarsproposition för 2025-2030 har vissa missförstånd uppstått, vilket grundar sig på att begreppen krigs- och grundorganisation har blandats ihop. För I 21:s del fortsätter arbetet med de nya regementsområdena i Sollefteå och Östersund.

I försvarsberedningens rapport som presenterades i våras, nämndes upprättandet av Norrlands infanteriregemente som är en del av Försvarsmaktens krigsorganisation. När denna inte fanns med i propositionen har många tolkat det som att återuppbyggnaden av Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår (I 21) i Sollefteå och Östersund inte blir av. Detta är dock felaktigt.

I 21 är en organisationsenhet i Försvarsmaktens grundorganisation och återbyggnaden av denna fattades i det förra försvarsbeslutet (2020). Huruvida Norrlands infanteriregemente ska upprättas som en del av Försvarsmaktens krigsorganisation är något regeringen vill invänta Natos syn på.

Det är en del av Försvarsmaktens tillväxt för att stärka försvarsförmågan i en tid med osäker omvärldsutveckling. Sollefteå och Östersund är bland annat strategiskt viktiga platser för att säkra förbindelser till och från Norge.

Vår och Försvarsmaktens samlade bedömning är att området längs Tjärnmyrvägen är det som har bäst förutsättningar.

Markförhållandena är bättre, anslutningar till det allmänna vägnätet är enklare och hittills visar utredningarna att naturvärdena inte är lika höga och omfattande som i det andra området. Vidare finns ingen känd oexplocerad ammunition (OXA) i området. Det är också närmare till det stora övnings- och skjutfältet, vilket är positivt för Försvarsmaktens verksamhet.

Försvarsmakten är positiv till Vemyra som alternativ, inte minst för att regementsområdet då hamnar närmare övnings- och skjutfälten, vilket är positivt för den militära verksamheten.

Sollefteå kommun har uttryckt att man kommer att stötta Försvarsmakten och Fortifikationsverket att välja det alternativ som blir bäst och som stärker möjligheterna för tillväxt i Sollefteå.

Ja, detta är en öppen process och liksom vid andra nybyggnationer kommer det att finnas möjlighet att ta del av planer och yttra sig i de olika stegen. Det är många i Sollefteå och Västernorrland som har arbetat aktivt och på det sättet bidragit till att regeringen fattade beslut om etablering i Sollefteå.

Om det visar sig att detta blir den slutgiltiga lokaliseringen för I 21 i Sollefteå, kan området komma att påverkas på olika sätt, bland annat genom en ökad trafik under byggtiden.

Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede, men utifrån vad vi ser nu kan byggstart ske tidigast 2026, beroende på hur detaljplanearbetet går.

Att bygga ett nytt regemente är en komplicerad process med många utmaningar där olika intressen hela tiden måste vägas mot varandra. Samtidigt är det viktigt att börja bygga så fort som möjligt. Under de senaste månaderna har vi därför genomfört ett antal utredningar för att säkerställa att den valda platsen har rätt förutsättningar.

Totalt cirka 40–50 hektar, men storleken är ännu inte fastställd.

Vi hyr tillfälliga lokaler för kontorsutrymmen och boende för de värnpliktiga på det gamla regementsområdet.

Det gamla kasernområdet är till att börja med för litet rent storleksmässigt. Det handlar även om verksamhetssäkerhet och brist på utvecklingsmöjligheter eftersom området alltsedan nedläggningen 2000 har bytt inriktning. I dagsläget finns både bostäder och civila verksamheter på det gamla regementsområdet. Men det handlar även om hållbarhet och långsiktiga kostnader, då byggnaderna, som är över 100 år gamla, har högre drift- och underhållskostnader än nybyggda. Området ägs dessutom av en privat fastighetsägare.

Tidslinje – Västernorrlands regemente

1869 – 2000: Västernorrlands regemente verkar under olika former

30 juni 2001: Regementet avvecklas efter beslut i riksdagen

15 december 2020: Riksdagen fattar beslut om att Västernorrlands regemente ska återetableras i Sollefteå och Östersund

16 januari 2022: Västernorrlands regemente återinvigs

8 augusti 2022: De första värnpliktiga på över 20 år rycker in för att göra sin grundutbildning

23 maj 2023: Regeringen ger Försvarsmakten och Fortifikationsverket i uppdrag att påbörja arbetet med projektering av regementsområde för Västernorrlands regemente.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 oktober 2024